Unngå disse 5 kredittkort tabbene

Vi nordmenn har et enormt utvalg av kredittkort, men er også blant de aller beste til å trekke kortet i tide og utide. Dette har ført til at stadig flere opplever økonomiske problemer som gjerne starter med en stor kredittkortgjeld. For selv om disse kortene er svært praktiske verktøy å ha i bakhånd, kan de også raskt bli svært kostbare. 

En gjennomgang på Finansportalen viser at det finnes mer enn 300 forskjellige kredittkort i Norge. Disse har en effektiv rente som ligger mellom 16% og 37%. Nettopp denne renten gjør at mange vegrer seg for å bruke et kredittkort, og mange har kortet kun for nødstilfeller. Dette fører gjerne til at man ikke trekker kredittkortet før man mangler penger, da havner man fort i en ond spiral der konstant kredittkortgjeld tynger ned privatøkonomien. 

Dette er grunnen til at vi skal se nærmere på 5 av de vanligste kredittkort fellene mange gjør, og hvordan bruk av kredittkort i hverdagen faktisk kan være et nyttig verktøy. Så her har du fem grunnleggende kredittkort tabber du bør unngå. 

1. Betaler kun minstebeløpet

Minstebeløpet på kredittkort er den raskeste veien til økonomiske problemer. Allikevel er det svært mange som svarer at de kun betaler minstebeløpet på kredittkort fakturaen sin hver måned. Mange av de som havner i økonomiske utfordringer kan gjerne spore problemene tilbake til økende kredittkortgjeld. 

Årsaken til dette er at man har valgt å betale ned minstebeløpet på fakturaen, dette beløpet er gjerne 3% av utestående gjeld, men når kredittkortgjelden har opp mot 37% effektiv rente, dekker dette knapt nok rentekostnaden på gjelden din.

 Dessverre betyr dette at gjelden din hos kredittkortselskapet bare blir marginalt mindre hver måned. Velger du å betale inn minstebeløpet er du en svært lønnsom kunde hos kredittkortselskapet, men du kommer aldri til å bli kvitt det utestående beløpet. 

Derfor er det bare en ting å gjøre dersom du har opparbeidet deg kredittkortgjeld. Følg nøye med på den effektive renten og betal tilbake så mye du kan av det du skylder hver måned. Unngå å ta opp ytterligere kreditt på kortet, sett gjerne opp en nedbetalingsplan for å innfri gjelden så raskt og effektivt som mulig. 

2. Setter seg ikke inn i vilkårene

Når du søker om kredittkort må du signere en avtale med kredittkortselskapet. Denne avtalen inneholder gjerne mye standard informasjon, men også vilkårene for kortet. Da snakker vi gjerne om å “lese det i liten skrift”. Mange signerer bare kontrakten og tar seg ikke tiden til å lese gjennom ført. Dette kan fort koste deg dyrt. 

Svært mange kredittkort kommer nemlig med en lang rekke goder, som for eksempel forsikring. Spesielt reiseforsikring og avbestillingsforsikring er gjerne inkludert gratis dersom du betaler for reisen med kredittkortet. Feilen mange gjør er at de tar det for god fisk at man har en fullverdig reiseforsikring. 

For så lett er det dessverre ikke. Kredittkortselskapenes forsikring er gode å ha, men de er ikke like dekkende som en fullverdig reiseforsikring. Du må derfor sette deg godt inn i det som står i liten skrift før du begir deg ut på en reise med denne forsikringen. Spesielt må du sette deg godt inn i vilkårene for forsikringen og hvilke dekningsgrad den gir. Da vil du unngå å begi deg ut på en reise i god tro om at du har forsikring, når du i realiteten kun er delvis forsikret. 

3. Unngå impulskjøp på kreditt

En typisk feil mange gjør når det gjelder kredittkort er å anse kredittrammen som penger på konto. Nordmenn elsker impulskjøp, men det er viktig å merke seg at kjøp gjort på kreditt fort kan føre med seg både kredittkortgjeld og høye renteutgifter. 

Det kan derfor være en fordel å planlegge kredittkortbruken din. Målet er at du ikke handler for mer på kreditt, enn du klarer å betale når neste faktura dukker opp i posten. Dette vil kreve noe disiplin, men for de aller fleste er dette en smal sak. 

Et budsjett kommer godt med når du skal ha kontroll på økonomien din. Da vil du enkelt se hvor mye penger som kommer inn og hvor mye som går ut hver måned, du vil også kunne kartlegge hvor mye overskuddskapital du sitter igjen med. Det er pengene som blir til overs når alle faste kostnader er dekket som kan benyttes til å innfri en kredittkortfaktura. 

Selv om et budsjett er et nyttig verktøy, vil det kreve en disiplinert holdning fra deg. Du må unngå fristelsen for å dra kredittkortet ditt på impulskjøp. En god tommelfingerregel er å sove på det. Med det mener vi at dersom du kommer over noe du impulsivt har lyst til å kjøpe, så gi det 24-48 timer betenkningstid først. Noen ganger vil du fortsatt ha lyst på tingen etter noen dagers betenkningstid, men oftest ender det opp med at man kanskje ikke trengte det allikevel. 

4. Velger feil valuta

Nordmenn er flittige brukere av kredittkort i utlandet. Mye av dette er knyttet til den ekstra tryggheten som følger med et kredittkort. Men det mange ikke er klar over er at alle kjøp gjennomført i utlandet har to forskjellige priser. Du har garantert opplevd det når du skal betale, spørsmålet om du ønsker betale i NOK eller lokal valuta dukker alltid opp. 

Her gjør mange den feilen at de velger prisen de kjenner igjen, nemlig NOK. Her kan det være mye å spare ved å velge lokal valuta dersom man ofte benytter et kredittkort i utlandet. Grunnen til at vi nevner dette er enkel. 

  • Dersom du velger å betale i lokal valuta, er det kredittkortselskapets vekslingspåslag som benyttes. Denne er gjerne på 1-2% av kjøpesummen.
  • Om du velger å betale i NOK derimot, er det selgerens egen vekslingspåslag som benyttes. Denne kan gjerne komme opp i mellom 6 og 7%. 

Et restaurantbesøk eller shopping for 2000,- kan med andre ord koste en ekstra hundrelapp dersom du velger feil valuta når du betaler. Skjer det ofte kan det fort bli betydelige summer som ellers kunne vært benyttet til helt andre ting. 

5. Glemmer den rentefrie perioden på kortet

Den klart største fordelen med et kredittkort er at man slipper å betale rente på pengene man låner i en periode. Dette betyr i utgangspunktet man kan låne penger helt gratis, dersom du sørger for å innfri hele beløpet når fakturaen kommer. I Norge er det vanlig at kredittkortselskapene lar deg låne penger rentefritt i 50 dager.

Dette betyr i praksis at den månedlige fakturaen du mottar kommer før renten har begynt å løpe på kortet. Feilen mange gjør her er at de ikke utnytter denne muligheten til å låne gratis. Istedenfor belaster de større beløp enn det de kan innfri og lar det derfor påløpe rentekostnader. Når kredittkortgjelden blir rentebærende er dette gjerne med svært høy effektiv rente. 

Etter at dette har pågått i noen måneder sitter man igjen med en svært kostbar kredittkortgjeld som løper løpsk med renter man knapt klarer holde følge med. Kredittkort kan derfor være et svært nyttig verktøy så lenge man holder seg innenfor den rentefrie perioden. 

Spesielt aktuelt er dette dersom kortet er knyttet opp mot lojalitetsprogrammer hos flyselskaper eller hoteller. Da kan man helt gratis bygge seg opp bonuspoeng ved å anvende kortet til daglige innkjøp, men det er viktig at man innfrir hele beløpet hver måned. Det er lite som er bedre enn å opptjene en gratis ferietur på dagligdagse innkjøp som mat og drivstoff. 

Finn kortet som passer ditt formål

Som tidligere nevnt finnes det nesten 300 forskjellige kort tilgjengelig på det norske markedet. Dette betyr at det finnes kort med belønninger for alle formål. Ta deg derfor tiden til å sammenligne flere kort og finn det kortet som passer din privatøkonomi best. 

Kanskje du ønsker et kort som gir deg bonuspoeng som gjør det mulig å opparbeide seg en feriereise? Eller kanskje cashback er mer din greie? Uansett hva du måtte ønske så finnes det en lang rekke alternativer og det er verdt å sette seg godt inn i vilkårene knyttet til de forskjellige kortene. 

Kredittkort kan nemlig være et svært nyttig verktøy, dersom du benytter det korrekt. Alt fra gratis forsikring til rabatter og bonuspoeng er gjerne inkludert i kortet ditt. Og så lenge du sørger for å betale hele fakturaen hver måned, er dette goder som følger kortet ditt helt gratis. 

Relaterte artikler →