30 Sparetips i hverdagen

Uansett om du sliter med hverdagsøkonomien, eller bare har lyst til å spare litt ekstra hver måned, har vi funnet frem 30 enkle sparetips til hverdagen. Alt for mange legger opp til et omfattende regime når de skal spare penger i hverdagen, men det eneste dette oftest fører med seg er at man gir opp sparingen før man kommer skikkelig i gang. 

Vi har derfor fokusert på hverdagslige sparetips som alle enkelt kan velge og vrake mellom. Hensikten med disse er ikke at du skal finne en gylden vei til rikdom, men heller at du finner små beløp som kan settes til side for sparing fremfor unødvendig forbruk. Så når det er sagt, her er Sparebossen sine 30 sparetips i hverdagen:

30 enkle sparetips for hverdagen

 1. Ta kontroll på inntekter og utgifter med et enkelt budsjett. (Last ned vår gratis budsjett mal
 2. Innhent tilbud på fra ny strømleverandør. Særlig hvis det er lenge siden du har skiftet strømleverandør kan det være mye å spare her. 
 3. Sett bestemte mål for sparingen din. De aller fleste opplever det som enklere å spare dersom de har et bestemt må de skal nå. 
 4. Skal du ut å reise? – Sørg alltid for å betale i lokal valuta, da oppnår du den beste kursen. 
 5. Unngå dyre småkjøp på farten! Uansett om det er en flaske cola, eller en kopp kaffe kan små daglige kjøp raskt ende opp med store beløp på slutten av året. Forsøk derfor heller å ta med deg en drikkeflaske, eller kaffe når du reiser hjemmefra fremfor å kjøpe det på farten. 
 6. Sett kostnader i perspektiv når du handler. Trenger du virkelig en ny TV? – Regn ut hvor mye et innkjøp vil koste deg i arbeidstimer. Dette hjelper ofte med å sette en demper for kjøpelysten. Et eksempel er ny mobiltelefon til 10.000,- på timelønn 300,- og skatt på 30%. (10000/(300*0,7)=47,6 timer. Med andre ord vil det ta over en uke med fulle arbeidsdager å tjene inn mobiltelefonen.
 7. Fyll tanken på bilen søndag kveld eller mandag morgen, da er drivstoffprisene som regel på sitt laveste. 
 8. Benytt en smart sammenligningstjeneste som tek.no/mobilabonnement for å finne det rimeligste alternativet for ditt forbruk. 
 9.  Spar deg opp en bufferkonto, helst 3x månedsinntekten din. Plasser disse pengene på en høyrentekonto sånn at du får best mulig avkastning uten risiko. Disse pengene kommer godt med dersom det oppstår en uforutsett kostnad som du ellers måtte benyttet kreditt for å dekke. 
 10. Sammenlign banker på Finansportalen.no jevnlig. Du kan ofte oppnå bedre lånebetingelser dersom du er villig til å bytte bank. 
 11. Betal for reisen din med kredittkort. Da får du med gratis reise og avbestillingsforsikring. 
 12. Bruk kredittkort med cashback og rabatter når du handler i butikk eller på nett. (NB: For å spare penger er det viktig å betale hele kredittkort beløpet før forfall) 
 13. Start tidlig med BSU og spar så lenge som mulig. Renteavkastningen på BSU er blant de høyeste på markedet og det er derfor lønnsomt å sitte med den så lenge som mulig. 
 14. Unngå unødvendige fakturagebyrer ved å skifte til avtalegiro eller e-faktura. 
 15. Sett opp fast sparing og ta denne med som en fast kostnad i budsjettet ditt. Da sikrer du at sparingen blir gjennomført hver måned uten at du merker noe til den. 
 16. Skal du gå til innkjøp av varer bruk en tjeneste som prisjakt.no for å sammenligne priser på nett. Her får du raskt oversikt over priser hos mer enn 2.500 norske nettbutikker. 
 17. Unngå fordyrende purregebyrer ved å betale regninger før forfallsdato. De aller fleste purregebyrer er på mellom 35-70,- men er en helt unødvendig kostnad. 10 slike gebyrer ila et år blir 350-700,- som kunne gått til sparing. 
 18. Har boligen din steget i verdi siden du opprinnelig tok opp lånet? Innhent ny takst på boligen og reforhandle boliglånet ditt. Det kan være mye å spare på å oppnå en lavere rente hos banken. 
 19. Samle dyre smålån og kredittkortgjeld ved å gjennomføre en refinansiering. Da oppnår du lavere effektiv rente og blir i de aller fleste tilfeller raskere kvitt gjelden din. 
 20. Skal du ut å reise så bruk en søkemotor til å sammenligne priser. Trivago, Agoda, og Google Flight henter alle inn tilbud på de rimeligste prisene. Husk at det kan lønne seg å søke på billetter i inkognitomodus da mange nettsteder samler inn data om hva du leter etter.
 21. Ikke la elektronikk stå i standby modus. Selv om apparatene tilsynelatende er skrudd av i standby, bruker de overraskende mye strøm. 
 22. Kvitt deg med gjeld før du begynner å fylle på sparekontoen. Dette gjelder spesielt lån uten sikkerhet og de med høy effektiv rente. Skulle du oppleve at sparerenten er lavere enn renten på boliglånet ditt vil det lønne seg å betale ned ekstra på lånet fremfor å spare pengene. 
 23. Les matbutikkenes kundeaviser for å finne de beste tilbudene. Ja du leste riktig, de avisene som kommer en gang i uken og fyller opp postkassen inneholder faktisk en lang rekke gode tilbud på mat. Bla raskt gjennom og se om du kan spare noen kroner på ukens mathandel. 
 24. Innhent tilbud på forsikring med jevne mellomrom. Mange tilbyr gunstige tilbud om du er villig til å samle flere forsikringer hos ny leverandør. 
 25. Ranker gjelden din ut ifra hva som har høyest effektiv rente. Betal dem deretter ned i samme rekkefølge, start alltid med det lånet som har høyest effektiv rente. 
 26. Skal du ha service på bil eller kjøretøy vurder å ta turen til Sverige, her kan du ofte få en EU-godkjent service langt billigere enn i Norge.
 27. Ikke ha vinduer og dører unødvendig mye oppe dersom du har på oppvarming inne. Dette vil gjøre at du bruker mer strøm på å varme opp boligen igjen etter lufting. 
 28. Unngå unødvendige turer på butikken, sett opp en ukesmeny og gjør hele handelen samtidig. Da slipper du dyre impulskjøp flere ganger i uken.
 29. Kvitt deg med abonnementer du ikke lenger bruker. Mange har abonnementer som hver måned trekker små beløp fra kontoen din, avslutt de som ikke brukes og spar penger. 
 30. Selg unna det du ikke bruker lenger. Norske hjem er fulle av sportsutstyr og elektronikk som aldri blir brukt, forsøk heller å selge det unna på Finn.no og sett pengene inn på sparekontoen din. 

Flere forslag til smarte sparetips?  

Send oss gjerne en melding om du har flere smarte sparetips du ønsker dele!